maandag 31 augustus 2009

PostHeaderIcon Onderhouden Fiets

1. De grote schoonmaak


Nadat u heeft gefietst is het belangrijk dat u uw fiets schoonmaakt. Dit kunt u het beste op de volgende manier doen. Zet uw fiets op een fietsbokje of hang hem op aan een haak zodat in ieder geval uw achterwiel van de grond is. Vervolgens spuit u met een ontvetter, bvb ketting- en derailleurreiniger uw ketting in. U kunt dit het handigste doen door uw ketting naar achteren te draaien met de trapper/crank terwijl u de ketting op de achtertandwielen inspuit. U spuit dan de ketting en de achtertandwielen in 1 keer schoon. De derailleurs neemt u gelijk ook mee.

Als u de ketting heeft ingespoten met ontvetter maakt u met afwasmiddel een sopje, vervolgens maakt u met dit sopje uw fiets van boven naar onderen schoon. U kunt dit het beste doen met een borstel met lange haren, zoals bvb een behangersborstel. Als de fiets schoon is, spuit u hem met de tuinslang af.

BELANGRIJK: GEBRUIK NOOIT EEN HOGEDRUKREINIGER !!!

Vervolgens laat u de fiets drogen. Als de fiets helemaal droog is begint u met het smeren van de ketting.

Indien uw wielen erg smerig zijn kunt u ze ook uitnemen en ze apart van de fiets wassen. Als u de wielen uitneemt kunt u overal iets beter bij.
De rest van de fiets kunt u doen met bijvoorbeeld fietspoetsolie, maar ook bijvoorbeeld met siliconenspray.

2. Alles over remmen

Je brakes zijn de stoppers van je bike en tijdens een afdaling wel handig.
Maar tegenwoordig is er zoveel te krijgen dat veel bikers het niet meer weten, disc's of magura's, v-brakes of de aloude canti's. Voor ieder wat wils, maar met allemaal specifieke eigenschappen.
Gewicht, montage, onderhoud, look en prijs zijn allemaal dingen die je voor jezelf kunt afwegen.
Hieraan gekoppeld hangt natuurlijk ook de remkracht die je wilt hebben.... De remkracht heeft te maken met een aantal factoren:
  • nat of droog weer
  • remblokken
  • velgen ceramisch of een gedraaid vlak
  • goede kabels en gesmeerd
  • hoeveel flex je brakes vertonen en natuurlijk de flex in je frame
  • het moment dat je remhendels creëeren, in combinatie met de brakes zelf
Soorten remmen
  • Cantilevers (canti's)



Dit is één van de eerste remmen die gemonteerd werd op de mountainbike. Gemakkelijke modderdoorvoer omdat dit systeem meer open is rond het wiel. Bovendien is het systeem erg licht en makkelijk af te stellen. Dit type is nu dan wel verouderd en bijna niet meer te krijgen, maar voor velen is dit een goed begin. Nochtans wordt dit type nog heel vaak gebruikt in de cyclocross omdat de remgrepen van een koersfiets niet aangepast zijn voor V-brakes. Daar worden deze "Froglegs" genoemd.

  • V-brakes



Zijn naam komt af van de vorm ga maar voor je fiets staan en je brakes hebben een v-vorm. Dit is de opvolger van de cantis en hebben veel dubbel zoveel remkracht. Menigeen zal de eerste aanvaring zich nog goed kunnen herinneren, teveel in de voorrem geknepen en je vloog met je bike en al door de lucht.

Even wennen ten opzicht van canti's, V-brakes zijn goed te doseren en makkelijk af te stellen. Deze wordt vooral gebruikt voor XC en Tour.




  • Magura's



Dit is de pionier van hydrolische velgremmen, veel remkracht, makkelijk te doseren en vriendelijk in gebruik.

Montage en afstelling hoeft maar één keer te gebeuren, doe het goed (of laat het doen, voor een paar tientjes extra neem je een hoop ergernis weg),

door het gebruik zal het aangrijppunt van de remblokken op de remhendel bijgesteld moeten worden. Heel simpel, maar zwaarder dan v-brake's,

makkelijk te doseren en minder handkracht nodig om hetzelfde rendement te krijgen. Deze wordt veelal gebruikt bij Tour, freeride en Trial (vanwege de remwerking)

  • Schijfremmen


Dit is de nieuwste generatie van remmen, overgekomen van motorcross. In eerste instantie was het bedoeld voor Downhill, omdat disc's meer remkracht produceren en minder hitte gevoelig zijn. Dit had wel als tegenhanger dat ze duur waren (zijn) reparaties zijn (bijna) niet zelf te doen, prijzig in onderhoud en crash gevoelig. Totdat er meerdere merken zich in de strijd wierpen. Sachs was een van de eerste voor DH samen met formula. Nu is het schijfrem aanbod zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Shimano, hope, formula, sram(2002), avid, magura, grimeca, hayes, suntour en zo nog vele anderen. Het grootste verschil zit in het systeem dat ze gebruiken, mechanisch of hydrolisch, de caliper(remklauw) een of meerdere mobile zuigers, soorten disc (bv edelstaal of titanium enz) en welke leidingen worden gebruikt. Dit zijn de grootste eigenschappen die zorgen voor goede remkracht, dosering, onderhoud en natuurlijk de prijs. Gebruik: de disc is op alle gebieden van mtb in te zetten, met name waar hoge snelheden behaald worden en waar veel remkracht vereist wordt. Je remkracht gaat stappen vooruit afhankelijk welk soort discbrake je neemt, grote voordeel van een discbrake is dat je met weinig handkracht de rem kan bedienen. Gemakkelijk tijdens afdalingen, je krijgt van alle trillingen en remmen vaker kramp of pijn in je armen met een disc niet of nauwelijks. En nog een keer het grote remvermogen als voordeel meegenomen.

Enkele tips i.v.m. remmen
  • Piepende remmen
Wat kun je eigenlijk doe aan piepende remmen? Nou heel simpel. Het remblokje moet eerst met de voorkant de velg raken. Dan wordt het blokje als het ware meegesleept door de velg waardoor de achterkant vanzelf tegen de velg gedrukt wordt. Als het andersom is is het contactoppervlak tussen de rem en velg te klein waardoor het blokje af en toe het contact verliest. Dit veroorzaakt dan het piepen. Je moet er ook voor zorgen dat de remblokjes voor 1mm dichter bij de velg zitten als de remblokjes achter en je zult niet geloven hoe stil je fiets kan remmen.

  • Sneller stoppen
Een tip die uit de ATB-wereld afkomstig is. Smeer je velgen in met cola en laat deze cola een tijdje opdrogen. Ga een stukje fietsen en probeer te remmen. Kijk wel goed uit, want het kan goed zijn dat je de snelheid waarmee je wielen blokkeren niet verwacht.

3. Afstellen van de derailleurs

Eén van de meest frustrerende mechanische mankementen tijdens het biken is wel een slecht functionerende versnelling. Je kan je derailleurs echter makkelijk zelf afstellen in een paar eenvoudige stappen, zodat ze hun werk kunnen doen zoals het moet. Heb je je bike dealer niet voor nodig...

Derailleurs afstellen gaat het handigst als je de fiets op kunt hangen zodat het achterwiel vrij kan draaien. Verder heb je doorgaans een kruiskopschroevendraaier nodig en een 5 mm inbussleutel om de binnenkabel los te kunnen nemen.

Als de ketting stijf staat van de roest of het vuil of als de derailleurs schuil gaan onder een dikke koek prut heeft afstellen trouwens weinig zin: dan zul je toch eerst de boel moeten schoonmaken en weer gangbaar zien te krijgen!


Achterderailleur


Schroef 1 (L): Dient om het minimum (kleine tandwiel) in te stellen.
Schroef 2 (H): Dient om het maximum in te stellen.
Schroef 3 : Dient om de afstand van de derailleur tot het grootste tandwiel in te stellen.
Stelwieltje 4: Dient om de kabelspanning verhogen of verlagen.
  1. Allereerst begin je met de controle van de kabelspanning.
    Zet de achterderailleur op het kleinste tandwiel achter.
    De kabel moet licht gespannen zijn. Zit er nog speling in de kabel, dan zal de derailleur niet direct reageren op een schakelbeweging. Span de kabel aan d.m.v. stelwieltje 4 aan (lees; uit) te draaien. Is de kabel echter erg 'ongespannen', draai dan de imbus los op de derailleur en span de kabel op deze manier.
  2. Zet de achterderailleur op het kleinste tandwiel. Gaat de ketting niet op het kleinste tandwiel, controleer dan eerst of de kabel niet te gespannen is. (Draai 4 naar links om de kabel te ontspannen)
    Stel nu met behulp van schroef 1 het minimum in, zodat de ketting soepel op het kleinste tandwiel gaat, maar er niet overheen kan springen.
  3. Zet de derailleur nu op het grootste tandwiel. Ga te werk precies zoals bij stap 2. Schroef 2 dient om het maximum in te stellen. Ga na het instellen van het maximum bereik nog even na of de schakelwerking soepel verloopt bij alle versnellingen.
    Raakt het bovenste derailleurwieltje tegen het grootste tandwiel, draai dan de stelschroef 3 bij de achterpat aan.

Voorderailleur


Je gaat bij de voorderailleur precies hetzelfde te werk als bij de achterderailleur. Met behulp van schroef 1 stel je het minimum (kleine blad) in, met behulp van schroef 2 het maximum. Controleer na afloop de schakelwerking... Doorloop alle mogelijke combinaties om te controleren of alles correct staat afgesteld.

Vooral met combinaties met een extreem groot bereik (22-46 en 11-34) is het vrijwel onmogelijk om de ketting in de 'extremen' zonder aanlopen te laten lopen.

Nog steeds niet goed?
  • Controleer of je ketting is versleten. Als dit het geval is, en je deze al gedurende lange tijd erop hebt, zal je zowel je ketting als je cassette moeten vervangen.
  • Controleer de staat van je kabels.

4. Alles over het smeren van je fiets


Ketting smeren:
U kunt uw ketting smeren met teflon, dunne olie of droogsmerend kettingvet. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. U smeert uw ketting op dezelfde manier als u de ketting heeft ontvet. Draai langzaam de crank/pedaal achteruit terwijl u de ketting insmeert. Bij dunne olie laat u deze op de ketting druppelen. Als u de ketting heeft ingevet draait u even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreid over de ketting. Als het smeringsmiddel goed is verspreid over de ketting haalt u met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Het smeringsmiddel dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.

Kabels smeren:
Bij de meeste fietsen met derailleur, kunt u de kabels van de versnelling en remmen eenvoudig losklikken. Het is belangrijk dat de binnenkabels goed gesmeerd worden. U begint met het droogmaken/schoonmaken van de binnenkabel. Normaal kan dat met een doek, als uw binnenkabel verwering vertoond kunt u deze schoonmaken met een beetje staalwol. Vervolgens smeert u de kabel met hetzelfde smeringsmiddel als u voor uw ketting heeft gebruikt. Pas er wel voor op dat u de velgen niet vettig maakt, want dan werken uw remmen niet meer voldoende. De derailleurkabels kunt u eenvoudig losmaken door de ketting op het kleinste verzet achter te zetten en dan zonder de ketting te draaien naar het kleinste verzet te schakelen. Nu kunt u eenvoudig bij de binnenkabel.

BELANGRIJK: GEEN OLIE SPUITEN OP DE ASSEN (TRAPAS, WIELASSEN) VAN JE FIETS
ZODAT HET VET OP DE KOGELLAGERS NIET VERDUND WORDT!!!